19.10.2023

Forsikringer

Når man flytter for seg selv er det viktig å vurdere nødvendige forsikringer. Mange unge kan fortsatt være dekket av foreldrenes forsikringer, som innbo- og reiseforsikring.

Uføreforsikring er en viktig forsikring, spesielt for unge, da tap av inntekt kan være ødeleggende. Men hva med ekstra forsikringer som ofte tilbys i eksempelvis elektronikkbutikker, er det nødvendig?

Transkripsjon:

Når du flytter for deg selv, så bør du sjekke om det finnes en innboforsikring og reiseforsikring som gjelder for deg. Hvis det ikke gjør det, så bør du kjøpe de forsikringene.

Mina har hatt flaks. Hun har funnet en pent brukt «stressless» i søppelrommet.

Se hva jeg fant. Skjønner ikke at folk kaster sånne ting og skjønner heller ikke at folk ikke kjøper mer brukt. Denne her, den har sjel, den har en historie som den ønsker å fortelle til oss. Den er helt sykt god å sitte i også. En ting til. Man slipper «ny ting»-angst. Det er noen her, jeg skal ikke nevne navn, men det er noen som bruker over 3000 kroner på forsikring på de nye tingene sine. Det slipper jeg. Det slipper jeg fordi at jeg trenger ikke forsikring.

Når du flytter for deg selv, så er det ikke sikkert at du egentlig trenger noen forsikringer. Hvis du flytter for deg selv for å studere, så har du fortsatt samme folkeregisteradresse som dine foreldre, vanligvis. Da vil dine foreldres innboforsikring også gjelde for dine ting. De som du tar med deg til leiligheten eller hybelen din. Hvis det skulle bli brann, eller hvis det skulle bli et innbrudd, så vil du få erstatning dersom disse tingene blir ødelagt eller stjålet.

Så vil også dine foreldres reiseforsikring gjelder for deg inntil du fyller 20 år. Hvis du reiser utenfor Norge og iallfall hvis du reiser utenfor Skandinavia, så må du ha en reiseforsikring. For hvis du skulle bli syk eller havne i en ulykke i USA, i Asia og også i noen europeiske land, så kan du få sykehusregninger på mange hundre tusen kroner. Det kan også være veldig dyrt å skulle bli transportert hjem.

Under en oppdagelsesreise i sitt nye nabolag har Hermine støtt på en av de nye naboene sine.

Ja, det går bra med lille jenta di pappa, men kan ikke du snakke med han mannen som eier bilen. Han driver og insisterer på å få navnet til forsikringsselskapet vårt. Om jeg har tegnet ansvarsforsikring? Hva mener du med det? Ja, du kan ikke kun legge skyld på meg. Du har faktisk parkert midt i gaten. Det der er ikke så ille.

Fikk du navnet på det forsikringsselskapet, eller?

Når du kjører bil, moped, og også når du kjører elsparkesykkel, så er det påbudt å ha en ansvarsforsikring og grunnen til at det påbudt er at hvis du forårsaker en skade, så er du automatisk erstatningsansvarlig. Hvis du ikke har den ansvarssikringen som er påbudt, så er det du selv som må erstatte tapet hvis det skulle skje noe.

En av de største økonomiske katastrofene du kan bli utsatt for, kanskje den største, det er om du blir ufør. Særlig hvis du blir ufør når du er ung, fordi at da taper du lønnsinntekt for resten av livet, og det vil dreie seg om mange millioner kroner. Selv om du får uføretrygd fra staten, så vil det være mye mindre enn det du vil tjene dersom du jobber og har vanlig inntekt. Derfor er det et godt råd å ha en uføreforsikring, å skaffe seg en uføreforsikring før du er så gammel at du har begynt å jobbe.

Stian ønsker seg en ny mobil, men økonomien hans tillater ikke det, men Stian har en plan.

Nei. Oj. Du så at det var et uhell, eller? Å, det gikk fint. Ja. Søren. Håper det har gått fint. Ja, nei men, de har blir skikkelig vanntette de her nå. Der var den død gitt.

Vi vet at vi får skademeldinger som ikke er helt sanne, og vi får også noen som er ren svindel, og da har vi flinke folk som ser på dette. Hvis vi mener at det er svindel, så blir det politianmeldelse, du får ingen erstatning, ingenting. Du blir selvfølgelig også sagt opp som kunde her.

Når du går i en butikk så vil du oppdage at de som jobber der prøver å selge deg en forsikring som går spesielt på den ene tingen du har kjøpt. Men du har opparbeidet forbrukerrettigheter i forbrukerkjøpsloven som gjør at hvis en ting som du kjøper har mangler, så er det den som selger den som er nødt til å utbedre mangelen, eller så kan du få en ny vare. I tillegg til det, så må du tenke «Er denne varen her en katastrofe for meg å miste eller ikke?». Så er det et tredje element. I den innboforsikringen som du har tegnet, når du har fått varen hjem, så vil du være dekket av den innboforsikringen i tillegg. Veldig mye av det du får av tilbud i butikkene og forsikring er egentlig tulleforsikringer, ting du skal si nei til.

Forsikringen er egentlig bare en avtale mellom deg og et forsikringsselskap, og det vil være variasjoner i hva som er vilkårene fra et forsikringsselskap til annet. Som forbruker så glemmer vi, eller vi bruker normalt ikke veldig mye tid på å forstå hva som er vilkårene på en forsikring. Det er veldig lett å miste kontroll over hva som blir dekket. Blir min sykkel dekket? Blir min elektriske sykkel dekket? Det vi anbefaler er å ta et besøk på finansportalen.no, så ser du der, hvilke vilkår er det som gjelder for de forskjellige forsikringene. Så kan du sammenligne dem på finansportalen.no. Der vil du se hvilket selskap som dekker en sykkel og hvilken som ikke gjør det.

Hei! Jeg ville ikke stått så nære den stolen. Den er, var, full av veggdyr. Nå har vi desinfisert rommet ditt. Du kan flytte inn om en uke. Det fine er at forsikringsselskapet dekker skaden, så du skriver bare på forsikringsselskapets navn der og signatur der, så ordner alt seg.

OK.

Vær så god.

Takk.

Hei.

Hei.

Du har ikke lyst på den du? Nei? Hvis ikke, så legger jeg den ut på Tise.

Nei.

Greit. Sånn. Da var det jeg gjort.

Forrige

Utgifter - bærekraftig forbruk

Neste

Bank, lån og rente